ماژول فیبر نوری چیست؟
در روزگاری زندگی می کنیم که برای دست یابی به هر نوع اطلاعاتی، با مراجعه به اینترنت و انواع مرورگر ها از قبیل گوگل، می توان کار خود را راه انداخت. با توجه به تعداد زیاد متقاضی برای استفاده از نت در جهان، پهنای باند های متفاوتی از سوی متخصصان این رشته طراحی و تولید شده است.
میزان تقاضا زیاد پهنای باند منجر شده است تا متخصصان اقدام به طراحی و تولید انواع مختلفی از ماژول ها از جمله GBIC، SFP، SFP+ و QSFP کنند. در میان تمامی این ماژول ها، SFP از محبوبیت و معروفیت بیش تری در میان کاربران برخوردار است.
ماژول به چه معنا است و چه کاربردی دارد؟
ماژول در واقع یک سخت افزار است، این سخت افزار برای زیاد کردن و افزایش اینترفیس به سیستم شبکه استفاده خواهد شد. به عنوان مثال به سوئیچ و یا روتر افزوده می شود. کارت فیبر نوری و ماژول اترنت، نمونه های موفقی از ماژول بوده و دستگاه کامپیوتر، لپ تاپ یا گوشی شما را از طریق اینترفیس جدید به شبکه اینترنت وصل خواهند کرد.
زیاد نمودن پهنای باند و کارایی در شبکه اینترنت از کاربرد های اصلی ماژول شبکه است. به طور مثال اگر قصد دارید کابل فیبر نوری را به روتر متصل کنید، باید از ماژول شبکه با اینترفیس فیبر نوری بهره ببرید و یا اگر این امر را مد نظر خود دارید که اتصالات WAN را بین دو منطقه گسترش دهید؛ باید از ماژول شبکه WAN استفاده کنید.
در زمانی که سوئیچ شبکه یا روتری که مد نظر خود است را خریداری نمودید، احتمالا استلات های آن خالی خواهد بود که به کمک ماژول شبکه می توانند آن ها را پر کرد و البته در ادامه موجب ارتقا روتر یا سوئیچ شبکه خواهند شد.
ماژول فیبر نوری چیست؟
ماژول فیبر نوری یا SFP مخفف این کلمات انگلیسی Small Form Factor Pluggable است. در این بخش می توان بیان نمود که آن ها یک ماژول فیبر نوری با قابلیت Hot Swappable کوچک هستند. این ماژول ها توسط توافق نامه MSA استاندارد هستند.
بنابراین بر اساس این توافق نامه همه ماژول های SFP با دستگاه های مرتبط کاملا سازگار بوده و همچنین این نوع از ماژول ها برای پشتیبانی از شبکه نوری به طور همزمان (SONET)، کانال فیبر، گیگابیت اترنت و بقیه استاندارد های ارتباطی طراحی و ساخته شده اند.
وظیفه اصلی ماژول ها تبدیل سیگنال دیجیتال به سیگنال نوری بوده و این نوع از ماژول ها این امکان را دارا هستند تا مسیر انتقال اطلاعات و داده ها را به کمک فیبر نوری، ده ها کیلومتر افزایش دهند.
این ماژول انواع مختلفی دارند که هم از دو فیبر تک و چند حالته و هم از کابل های Cat5، Cat6، Cat6a و Cat7 پشتیبانی خواهند کرد. ماژول SFP هر سوئیچ، این امکان را دارد تا به گونه های متنوع فیبر؛ به شکل چند حالته یا تک حالته و طول موج های متفاوت متصل شود.
ماژول فیبر نوری سیسکو به چه معنا است؟
شرکت ها و برند های مختلفی در زمینه تولید ماژول های فیبر نوری فعالیت دارند. یکی از پرطرفدار ترین ماژول های مورد استفاده در میان کاربران، ماژول فیبر نوری سیسکو است. البته شرکت سیسکو را باید یکی موفق ترین شرکت ها در زمینه تولید ماژول های فیبر نوری نام برد. این شرکت، ماژول فیبر نوری را در انواع مختلف تولید و به بازار عرضه خواهد کرد.
ماژول ها در انواع تجهیزات شبکه مانند سوئیچ Uplink، سوئیچ های اترنت و روتر کاربرد دارند. شرکت سیسکو محصولات بسیاری در این زمینه دارد که شامل انواع ماژول های فیبر نوری خواهد شد. فیبر های نوری Single Mode و Multi-Mode با سرعت های ۱۰۰mbps ، ۱Gbps و ۱۰Gbps در بازار برای خرید وجود دارند. این ماژول ها امکان پشتیبانی میان ۵۵۰ متر تا ۱۰ کیلومتر نیز دارند.
البته این نکته را نیز باید یاد آوری کرد که ماژول های فیبر نوری سیسکو به جهت محیط های سخت، تولید شده و برای انتقال داده ها و اطلاعات بر روی بستر فیبر نوری، تا فاصله ۱۰ کیلومتری مناسب خواهند بود. ماژول های فیبر نوری سیسکو انعطاف پذیری بالایی در انتخاب رسانه و رابط کاربری داشته و قابلیت و توانایی دیگر آن ها Hot Swappable خواهد بود.
پورت SFP به سوئیچ های گیگابیتی این امکان را خواهد داد تا به بخش وسیعی از کابل های اترنت و فیبر متصل شوند. با این امر این توانایی را دارند تا عملکرد و کارایی سوئیچینگ خود را در تمام شبکه گسترش و توسعه دهند.
SFPدر واقع به عنوان یک واسطه خواهد بود که قابلیت hot-swappable را دارا است. این قابلیت به این معنی است که زمانی که دستگاه روشن است، امکان خارج کردن آن وجود دارد. ماژول SFP در سوئیچ شبکه و مابقی تجهیزات ذخیره سازی مورد استفاده قرار خواهد گرفت. پورت های SFP که روی سوئیچ شبکه و یا ماژول ها قرار گرفته اند، به سوئیچ این توانایی را می دهند تا به کابل های اترنت با سرعت های متنوع متصل شود.
در سال 2001 بود که برای اولین بار از نوعی از ماژول ها رونمایی شده و بعد ها بیش تر مورد استفاده کاربران قرار گرفت. ماژول های SFP حداکثر 1G را پشتیبانی خواهند کرد. از مهم ترین ویژگی این مدل از ماژول ها، این است که تا زمانی که به روز رسانی شود؛ امکان افزایش نرخ داده و اطلاعات را پشتیبانی خواهد کرد.
به طور کلی همه سوئیچ های شبکه از دو یا چند پورت SFP تشکیل شده اند. این امر موجب خواهد شد تا دستگاه ها به شبکه از یک سو و از جانب دیگر به کابل کشی فیبر نوری متصل شوند.