در رابطه با ماژول بایستی چنین بیان نمود که به قطعات الکترونیکی و یا نرم افزاری اطلاق میگردد که به منظور انجام مسئولیت ویژه ای طراحی و ساخته شده اند. این امکان وجود دارد که ماژول ها در دستگاه های متعدد با کاربری های مختلف بکار گرفته شوند. به دستگاه و یا سیستم های که از کنار هم قرار گرفتن تعدادی تجهیزات از قبل طراحی شده وظایف خود را انجام میدهند. سیستم ماژولار گفته میشود. در ادامه با ما در آوان شبکه همراه باشید تا به صورت کامل در رابطه با ماژول و کاربرد های آن در شبکه و سیستم گفتگو نماییم.
ماژول چیست؟
ماژول که در زبان انگلیسی به صورت Moudule نمایش داده میشود بخشی جدا از یک دستگاه میباشد که خود به تنهایی انجام مسئولیت ویژه ای را برعهده داد. در حقیقت میتوان چنین بیان نمود که ماژول هدفی خاصی را را دنبال مینماید. ماژول ها قطات تقریباً فشرده ای میباشند که بخشی از یک دستگاه بزرگ به حساب میایند. که این امکان دارد در بردارنده یک قطعه کد و یا یک برد الکترونیکی که از مدار های متعددی برخوردار میباشند باشد. اگر کمی با کامپیوتر و شبکه آشنایی داشته باشید بدون شک میدانید که یک دستگاه از قطعات سخت افزاری و نرم افزاری متعددی به وجود آمده است. که این امکان وجود دارد که هر یک از این قطعات به وسیله شرکت متعددی طراحی شده باشد. ولیکن در نهایت با همکاری و در کنار هم قرار گرفتن مقصود نهایی سیستم را عملی میسازند. ماژول به گونه ای طراحی شده است که این امکان را برای شما فراهم میسازد به صورت مجزا آن را در سیستم بکار ببرید و یا تعمیر کنید. ماژول ها به منظور انجام یک کاربری واحد و یا چندگانه میتوانند بکار گرفته شوند. طراحان و کارشناسان برای انجام کاری با هدف خاص میتوانند از طریق دو راهبرد اقدام نمایند. در شیوه اول بکارگیری یک تراشه و یا یک سنسور میباشد. که مدار های الکترونکی متعددی به منظور کار با آن طراحی شده است. شیوه دوم بکارگیری ماژول میباشد. نحوه کار به این صورت خواهد بود که یک قطعه از پیش طراحی شده بر روی سیستم اعمال میگردد سپس به انجام مسئولیت خود میپردازد. بیان این نکته حائز اهمیت است که سیستم های ماژولار به جزء صرفه اقتصادی، دارای اطمینان بیشتری میباشد.
انواع دسته بندی ماژول ها
در رابطه با دسته بندی ماژول میتوان ماژول را در دو گروه سخت افزاری و نرم افزاری جای داد. در رابطه با ماژول های سخت افزاری بایستی چنین بیان نمود که قطعات الکترونیکی میباشند که تعداد مسئولیت خاصی را برعهده دارند. پس از آنکه این قطعات اطلاعات را دریافت میکند. سپس بر طبق آن داده ها را در قسمت خروجی انتقال مینماید. در رابطه با ماژول های نرم افزاری بایستی چنین بیان نمود که قطعه کد های برنامه نویسی شده میباشند. که به منظور انجام و پردازش کار خاصی طراحی شده اند. نحوه کار بدین صورت است که یک بار به وسیله برنام نویس نوشته میشوند. پس از آن در نرم افزار های متعدد بکار گرفته میشوند. در حقیقت قسمتی از یک نرم افزار بزرگ به شمار میایند.
کاردبرد ماژول در سیستم وشبکه
بیشتر پروژه های امروزی بر طبق سیستم های ماژول پی ریزی شده اند. به گونه ای که شما امروزه در بیشتر شبکه های بی سیم، ایجاد ارتباط در درون شبکه های GSM، تشخیص جهات جغرافیایی و … ردپای آن را مشاهده میکنید.
دلایل بکارگیری ماژول
در حقیقت اساسی ترین علت بکارگیری ماژول را میتوان صرفه جویی در زمان و هزینه دانست. برای نمونه چنانچه که شما در شبکه و یا سیستم خود نیازمند بکارگیری ارتباطات بلوتوثی هستید. در این صورت این امر بدیهی است که شما به جای بکارگیری مدار های پیچیده بلوتوث بدون شک از ماژول استفاده خواهید کرد. در این صورت علاوه بر اینکه از هزینه اضافی ممانعت کرده اید. بلکه به کار خود سرعت بخشیده اید. در گذشته به منظور آنکه یک سیستم را بسازید باستی همه ای قسمت های آن را طرحی و پی ریزی میکردید. همین موضوع سبب افزایش هزینه و نیازمند صرف زمان بیشتری بود. در نهایت از یک سیستمی که انعطاف پذیری بالای نداشت بهره میبردید. از اینرو با پیدایش ماژول ها تا حدود بسیاری این مشکلات را برطرف نمود. چرا که این قطعات با برخورداری از انعطاف پذیری بالا این قابلیت را دارند که یک بار طراحی شده و سپس برای تعداد دفعات زیادی در سیستم های متعدد بکار گرفته شوند. در دنیای امروز با بکارگیری ماژول ها انجام کار های سخت افزاری بسیار به سهولت امکان پذیر میباشد. به گونه ای که چنانچه شخصی تمایل داشته باشد یک دستگاه و یا سیستم الکترونیکی بسازد. تنهای کاری که بایستی انجام دهد تهیه قطعات و سپس ایجاد ارتباط میان این قطعات میباشد.
انواع ماژول های پر کاربرد
در زیر برخی از ماژول های پر استفاده را برای شما بیان خواهیم نمود تا شما یک دید کلی در این رابطه داشته باشید.
ماژول GPS
همانگونه که از نام این ماژول مشخص است به منظور دریافت داده های مربوط به موقعیت یابی که مورد نیاز یک سیستم میباشد بکار گرفته میشود. این داده ها در بردارنده اطلاعاتی از قبیل سرعت، مختصات جغرافیای، تاریخ و … میباشد. نحوه کار به این صورت میباشد که این ماژول از طریق ماهواره مکان و محل قرار گیری شیء و یا شخص را مشخص و شناسایی مینماید. توجه نمایید برای آنکه این ماژول بتواند مکان یابی را انجام دهد. بایستی آن را در کنار مدارات و قطعات الکترونیکی متعدد بکار ببرید.
ماژول بلوتوث
از مهم ترین دستگاه و سیستم های که قابلیت بلوتوث را بکار میبرند در این نوع از سیستم ها به منظور برقراری ارتباط بی سیم کوتاه برد از ماژول بلوتوث استفاده میکنند. از اینرو به راحتی میتوان ارتباط کوتاه بلوتوثی نسبت به انتقال اطلاعات، کنترل از راه دور و … ایجاد نمایند.
ماژول GSM
چنانچه که شما در سیستم و مجموعه خود به ایجاد ارتباط با شبکه مخابراتی نیاز داشته باشید. در این صورت بهترین گزینه برای شما ماژول GSM میباشد. در حقیقت سیستم جهانی ارتباط سیار میباشد که قادر میباشد به شبکه مخابراتی متصل گردد. سپس سبب امکان برقراری تماس، ارسال پیامک، همچنین ارسال و دریافت اطلاعات را به وسیله اینترنت میسر میسازد.
ماژول WiFi
امروز شاهد استفاده از وای فای در صنایع و پروژه های متعدد هستیم. بر همین اساس میتوان ماژول WIFI را جزء پر کاربرد ترین ماژول ها به حساب آورد. شما این امکان را دارید این گجت به منظور ساخت شبکه در میان دستگاه های متعدد، برقرار ارتباط LAN و اینترنت بکار ببرید.
ماژول USP
وظیفه این ماژول این میباشد که در هنگام قطع برق انرژی که سیستم نیاز دارد به وسیله باتری های بکاپ فراهم نماید. از اینرو میتوان آن را با نام ماژول برق اضطراری شناخت.
کلام پایانی
همانگونه که مشاهده نمودید ماژول ها قطعه های فشرده میباشد که با انجام هدف ویژه ای تولید شده اند. ماژول ها از انعطاف پذیری بالای برخوردار میباشد. که این امکان را برای شما مهیا میسازد در سیستم و شبکه های مختلف آن را بکار گیرید. استفاده از سیستم های ماژولار در دنیای امروز روز به روز در حال افزایش است. ما در این مقاله از آوان شبکه تلاش خود را نمودیم به صورت کامل در رابطه با ماژوال برای شما مطالبی را به صورت ساده بیان نماییم. امیدواریم توانسته باشید با مطالعه این مطلب به جواب سؤالات خود در رابطه با ماژول رسیده باشید.